Feyenoord 50 jaar na 6 mei 1970

6 mei 1970 blijft een bijna mytische datum in de vaderlandse en zeker Rotterdamse sportgeschiedenis. Precies vijftig jaar geleden veroverde Feyenoord in het San Siro-stadion in Milaan als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 voor landskampioenen. Het Schotse Celtic werd na verlenging met 2-1 verslagen.

Een prestatie die daarna alleen door Ajax werd gevenaard, maar nog steeds als het absolute hoogtepunt geldt uit de geschiedenis van de Kuipclub. Op de website Feyenoord is er een speciale pagina gemaakt met prachtige foto’s en historische beelden van de finale in 1970.

Met daardop de Rotterdamse iconen Coen Moulijn en Willem van Hanegem en de leden van het Comite van Helden, doelman Eddy Pieters Graafland en verzorger Gerard Meijer.
Van dit viertal, dat bij Rotterdamse Sporticonen een speciale plaats heeft mede op basis van het veroveren van de Europa Cup 1, zijn alleen Meijer en Van Hanegem nog in leven.

Feyenoord 2-1 Celtic (na verlenging)
28´ 0-1 Gemmell
32´ 1-1 Israël
117´ 2-0 Kindvall

Toeschouwers: 53.000
Scheidrechter: Concetto Lo Bello

Feyenoord: Eddy Pieters Graafland; Piet Romeijn (107′, Guus Haak), Rinus Israël (c), Theo Laseroms, Theo van Duivenbode; Wim Jansen, Franz Hasil, Wim van Hanegem; Henk Wery, Ove Kindvall, Coen Moulijn.

Celtic: Evan Williams; David Hay (c), Jim Brogan, Billy McNeill, Tommy Gemmell; Bobby Murdoch, Bertie Auld (77′ George Connelly), John Hughes; Jimmy Johnstone, Willy Wallace, Bobby Lennox.