Giovanni van Bronckhorst 19-de icoon

Rotterdamse Sporticonen heeft Giovanni van Bronckhorst benoemd tot haar negentiende icoon. Het bestuur van de stichting met ANBI-status vond het jaar van diens afscheid in de Kuip het juiste moment om de voormalige speler en trainer van Feyenoord op te nemen in de rij van sporters die in de Maasstad een voorbeeld zijn voor volgende generaties.

Van Bronckhorst begon zijn sportieve loopbaan bij de Rotterdamse amateurclub LMO, waar hij door Feyenoord werd gescout. De linksback groeide bij Arsenal, Glasgow Rangers, Barcelona en terug bij Feyenoord uit tot een van de meest gedecoreerde Nederlandse spelers. De 106-voudig international stopte in 2010 als speler en vervolgde zijn loopbaan als trainer van Feyenoord.

De Giovanni van Bronckhorst Cup wordt na de Leontien van Moorsel Ride op zondag 5 januari het tweede evenement van Rotterdamse Sporticonen in 2020. Op zondag 26 januari is de Erasmus Universiteit het toneel voor de eerste zogenaamde E-cup. Rotterdamse Sporticonen werkt voor dit evenement met de Giovanni van Bronckhorst Foundation.

260 kinderen van vier tot en met twaalf jaar van SV Gio, het huiswerkproject van de Foundation, en de basisscholen uit het Sociaal Pact van Rotterdamse Sporticonen krijgen daardoor exclusief het recht op deelname aan een evenement waarop het spelen van FIFA20 wordt gecombineerd met het zelf voetballen.