Hellevoetsluis eert Mastenbroek op 2 oktober

Hellevoetsluis gaat Rie Mastenbroek vrijdag 2 oktober officieel eren. In het bijzijn van haar zoon Otto Mastenbroek en zijn vrouw Marisca wordt het plein voor het nieuw sportcomplex De Eendraght tot Rie Mastenbroekplein gedoopt.

Ook de gemeente Hellevoetsluis geeft daarmee invulling aan het groeiende besef in ons land dat de vergeten Rie Mastenbroek tijdens de Olympische Spelen van Berlijn 1936 een unieke prestatie heeft geleverd met driemaal goud en een zilveren medaille.

Daarmee wordt na de dood van de Rotterdamse zwemster ook in de Vestingstad recht gedaan aan status van beste Nederlandse zwemster van de twintigste eeuw. Een eer die tijdens haar leven totaal ontbrak. Totdat John Bestebroer zich bij Rotterdamse Sporticonen meldde of hij iets kon doen voor de stichting die Mastenbroek in 2016 tot haar eerste twaalf iconen benoemde.

In het nieuwe complex aan de Sportlaan in Hellevoetsluis zit ook een zwembad. Om die reden besloot de straatnaamcommissie van de gemeente het plein voor De Eendraght te vernomen naar Rie Mastenbroek. Een prachtige geste voor een vrouw die bij leven nooit de eer kreeg die ze als eerste vrouwelijke gouden medaillewinnares van ons land en de Keizerin van 1936 naast de Amerikaanse sprinter Jesse Owens verdiende.

In Amsterdam en Haarlem bestaat al een Rie Mastenbroekstraat en Almere heeft een sportpark Rie Mastenbroek. Feitelijk veel te weinig voor de zwemster die ook in de Hall of Fame van zwembond KNZB nog ontbreekt.