Kees Verkerk blijkt ook Rotterdams Sporticoon

Kees Verkerk komt ook in aanmerking voor de titel van Rotterdams sporticoon. Dat blijkt uit het boek Rotterdamse plakken van de cultuurhistoricus Jan de Bas dat zaterdag uitkwam. De in Puttershoek geboren en getogen schaatser bleek lid te zijn geweest van Schaatsvereniging Rotterdam.

In het boek komt De Bas tot 69 Olympische medailles die door 42 Rotterdammers in geschiedenis van het grootste sportevenement ter wereld werden gewonnen. Van die 42 worden er 20 verzameld in het groene boekje van Rotterdamse Sporticonen. De lijst van 42 succesvolle Rotterdamse sporters wordt aangevoerd door Leontien Zijlaard-Van Moorsel met vier goud, een zilveren en een bronzen plak. De wielrenster, zesvoudig sportvrouw van het jaar, wordt gevolgd door de meest vergeten Olympisch kampioene van ons land. Zwemster Rie Mastenbroek kwam in Berlijn tot driemaal goud en eenmaal zilver.

De Bas hanteert dezelfde criteria als Rotterdamse Sporticonen. Een sporter moet in Rotterdam geboren, gewoon of voor een club gespeeld hebben. Reden waarom de Barendrechtse Inge de Bruijn bijvoorbeeld ontbreekt in de lijst. Zij zwom haar plakken in dienst van PSV Eindhoven in Sydney bij elkaar. Kees Verkerk daarentegen staat als lid van Schaatsvereniging Rotterdam achter Van Moorsel en Mastenbroek op de derde plaats met eenmaal goud en driemaal zilver.

Bekende namen in de lijst is verder Bep van Klaveren, maar ook Sparta-speler Bok de Korver die als Spartaan tweemaal brons veroverde met het Olympisch elftal. Het laatste eremetaal is van Maaike Head, de roeister van het Rotterdamse Skadi won in Rio de Janeiro 2016, goud. De 69 medailles staan overigens in schril contrast tot de sportparticipatie in de Maasstad. Rotterdam komt in de top 50 van grote steden in ons land niet verder dan een schamelde 46-ste plaats.