Leontien van Moorsel in top 10 beste Olympiers

Leontien Zijlaard-Van Moorsel is in de top tien van grootste vaderlandse Olympiërs ooit gestegen van de achtste naar de vijfde plaats. Het Rotterdamse sporticoon kreeg bij een onderzoek van de NOIS onder tweehonderd sporters alleen minder stemmen dan Pieter van den Hoogenband, Fanny Blankers-Koen, Inge Bruijn en Irene Wust.
 
In het onderzoek van 2012 was Pieter van den Hoogenband overigens ook als winnaar uit het onderzoek gekomen. De Brabantse zwemmer won zowel in Sydney als Athene het Koningsnummer, de 100 meter vrij slag. Van Moorsel won Sydney driemaal goud en een zilveren medaille en voegde daar vier jaar later in Athene nog een keer goud en brons aan toe.
 
In de lijst zijn wat opvallende verschuivingen die vooral met de periode van het Olympisch goud te maken hebben. Ellen van Langen, Olympisch kampioene op de 800 meter in Barcelona 1992 verdween uit de top tien, terwijl Ireen Wust daarin juist debuteert. Verder verdween met Esther Vergeer de enige Paralympische kampioen uit de lijst.
 
In de top 10 ontbreken overigens de andere Rotterdamse iconen met Olympische status: rie Mastenbroek (driemaal goud), Bep van klaveren (eenmaal goud), Jolanda Paardekam (goud en zilver), Fatima Moreira de Melo (goud, zilver en brons) en Deborah Gravenstijn (zilver en brons).