Rotterdam eert Rie Mastenbroek

Rotterdamse Sporticonen staat stil bij de honderdste geboortedag van een van de grootste Olympiërs van ons land ooit. Rie Mastenbroek werd op 26 februari 1919 geboren in de Maasstad en was twaalf jaar oud toen stadgenoot Bep van Klaveren in 1928 in Amsterdam de eerste en enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen werd.

Vijf jaar later werd Mastenbroek zelf geëerd met Olympisch goud. In 1936 won de pupil van Ma Braun in Berlijn drie afstand en werd eenmaal tweede. Daarmee werd de Rotterdamse achter Jesse Owens de keizerin van de Spelen en gekozen tot sportvrouw van de wereld. Een palmares die nooit op waarde werd geschat. Zwembond KNZB nam Mastenbroek bijvoorbeeld nooit op in de Hall of Fame, in tegenstelling tot de internationale zwemfederatie FINA.

Alle reden voor Rotterdamse Sporticonen om Mastenbroek op te nemen in de galerij van Rotterdamse Sporticonen die voor de stad nationaal en internationaal waarde hebben of hebben gehad. 16 februari werd de zwemster geëerd met 100 jaar Rie Mastenbroek, een gratis zwemfeest voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar dat voortaan elk jaar zal worden georganiseerd onder de naam Rie Mastenbroek Memorial.

De tweede editie in zwemcentrum Rotterdam met het Rie Mastenbroek wedstrijdbad staat voor 15 februari 2020 op de kalender.