Zwemkroniek zet schijnwerpers op Rie Mastenbroek

Rie Mastenbroek steeds meer de eer die de drievoudig Olympisch kampioene verdient. Laat, maar nooit te laat voor de Keizerin van Berlijn 1936. Dus nu zelfs zes pagina’s in het magazine Zwemkroniek van Arko Uitgeverij.
 
Daar waar atleet Jesse Owens met vier gouden plakken uitgroeide tot de Keizer van 1936, verbaasde Mastenbroek de wereld met driemaal goud en eenmaal zilver. Het leverde de Rotterdamse in 1936 bovendien de status van beste atlete van de wereld op. Tijdens haar actieve loopbaan kreeg de pupil van Ma Braun als eerste vrouwelijke Olympisch goud winnares feitelijk nooit de eer die ze verdiende.
 
Zwemkroniek brengt daar met een artikel over de zwemster en de Rie Mastenbroek Memorial mede verandering in. Jos van Kuijeren en Peter Bekkering zetten de schijnwerpers vol op de zwemster wiens naam nog altijd ontbreekt in de Hall of Fame van de KNZB. Maar stukje bij beetje komt er, vooral door het intiatief van Rotterdamse Sporticonen om ook de zwemster net als Bep van Klaveren en Coen Moulijn met een Memorial te eren, steeds meer waardering voor haar unieke prestatie in Berlijn 1936.
 
Met dank aan partnerclub Albion Swmming en het Sportbedrijf Rotterdam dat voor de Rie Mastenbroek Memorial elk jaar de poorten van haar zwemcentrum voor kinderen tot en met twaalf jaar op de memorabele dag wagenwijd open zet. In 2021 is dat op zondag 21 februari.