100 jaar Rie Mastenbroek wordt Rie Mastenbroek Memorial

100 jaar Rie Mastenbroek wordt in 2020 de Rie Mastenbroek Memorial. De leukste en gratis zwemdag van ons land wordt daardoor het derde evenement van Rotterdamse Sporticonen dat een vermaard Rotterdamse Sporticoon uit de vorige eeuw herdenkt.

De Rie Mastenbroek Memorial komt in het rijtje van de Bep van Klaveren Memorial (26 edities) en Coen Moulijn Memorial Cup (9 edities). Doelstelling van Rotterdamse Sporticonen is dat de oude helden van de stad nooit meer worden vergeten. Tot aan 2019 was er bijvoorbeeld geen enkel eerbetoon voor Mastenbroek, nota bene de drievoudig Olympisch kampioene van Berlijn 1936.

Feyenoorder Coen Moulijn kreeg direct na zijn dood de weg naast de Kuip naar zich vernoemd en een standbeeld voor de Kuip. Bep van Klaveren kreeg door een particulier initiatief een standbeeld plus een boksavond ter herinnering aan de Olympisch kampioen van 1928. Maar Rie Mastenbroek werd in Rotterdam zeventig jaar vergeten. Totdat Rotterdamse Sporticonen besloot om haar in ere te herstellen.

Met medewerking van het Sportbedrijf Rotterdam werd het 50 meter-bad tijdens 100 jaar Rie Mastenbroek omgedoopt in Rie Mastenbroek wedstrijdbad. In het zwemcentrum Rotterdam wordt op 15 februari 2020 de Rie Mastenbroek Memorial gehouden. In 2019 nog eenmalig 100 jaar Rie Mastenbroek.