112-de geboortedag Bep van Klaveren

Rotterdamse Sporticonen staat stil bij de geboortedag van haar oudste icoon, Bep van Klaveren. Zowel oudste in leeftijd als in het aantal levende eerbetonen. De Olympisch kampioen van Amsterdam 1928, geboren als Lambertus Steenhorst, zou vandaag 112 jaar oud zijn geworden.

Mede door de 26 Bep van Klaveren Memorials, een standbeeld op de grens van Kralingen en Crooswijk en drie boeken over the Dutch Windmill is de bokser in Rotterdam nooit vergeten. Zijn levende eerbetoon vormde de basis voor het model van Rotterdamse Sporticonen. Hert goede doel gebruikt de sporticonen van de Maasstad als voorbeeld voor nieuwe generaties. Behalve Olympisch kampioen werd Van Klaveren in zowel 1931 als 1938 Europees kampioen in twee verschillende gewichtsklassen.

De Crooswijkse bokser kreeg in Amerika nooit de gelegenheid om voor de wereldtitel te boksen, omdat de Amerikanen vreesden dat Van Klaveren en zijn manager Theo Huizenaar de titel mee terug naar Europa zouden nemen. Pas na 102 partijen bokste Van Klaveren in 1956 op 47-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd tegen de Duitser Werner Handtke. Tot op de dag van vandaag is de Crooswijker de enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen.