2 miljoen gezinnen lijden in ons land armoede

In ons land hebben 2 miljoen gezinnen wekelijks vijftig tot zestig euro om aan boodschappen te besteden. Rotterdam is de armste stad voor jeugd om in op te groeien. Vier op de tien kinderen leeft in de Maasstad op of onder de armoedegrens. Dus het laat zich makkelijk raden hoe het staat met de voeding van deze kinderen.
 
Drie jaar geleden maakte Rotterdamse Sporticonen op De Bergkristal kennis met directeur Jonathan de Heer en schoolmaatschappelijk werker Philip Pietermaat. Op de school in de Rotterdamse wijk Bergpolder bleken zeven op de tien kinderen zonder ontbijt naar school te komen. Het was even slikken. Zeventig procent van de kinderen op een basisschool in Rotterdam beginnen hun dag zonder boterham. Zeventig procent. Reden waarom De Bergkristal een eigen boterhammenploeg in het leven riep om voor kinderen in de middagpauze een lunch te serveren.
 
Het was de dag waarop Rotterdamse Sporticonen besloot om het eren van de iconen van de Maasstad te koppelen aan extra inzet voor kinderen met een sociale beperking. Want een kind dat thuis geen ontbijt krijgt, zal vanwege het gebrek aan financiële middelen zeker ook niet sporten. Alles wat te duur is wordt immers als eerste geschrapt. Sinds het gesprek bij De Bergkristal heeft Rotterdamse Sporticonen bijna tweeduizend kinderen van vier tot en met twaalf jaar via clinics onder schooltijd en deelname aan haar evenementen gratis sport aangeboden.
 
Het laat zich makkelijk raden welke doelgroep momenteel het hardst wordt geraakt door het Corona-virus. In 2021 zal Rotterdamse Sporticonen zich daarom nog nadrukkelijker inzetten voor de zwakkeren in de maatschappij: kinderen van vier tot en met twaalf jaar. De volgende generatie in de Maasstad.