Almere wil standbeeld voor Enit Brigitha

In Flevoland is een crowdfunding actie gestart voor een standbeeld voor de in Almere woonachtige Enith Brigitta. Initiatiefnemer is programmamaker en comedian Mo Hersi. Hij wil de eerste gekleurde vrouw ooit die een Olympische medaille veroverde op een voetstuk wordt gezet.

Brigitta werd in Curaçao geboren, maar kwam p de Spelen van 1972 in München en 1976 in Montreal voor Nederland uit. Achter de vooral gedrogeerde Oost-Duitse zwemster kwam ze in Canada tot twee bronzen medailles. Plakken met een gouden randjes gezien de doping van haar grootste opponenten zoals Kornelia Ender. De zwemster van het Amsterdam ’t IJ werd na haar sportieve loopbaan zwemlerares en leerde tot haar pensioen dit jaar duizenden kinderen zwemmen.

Hersi en Brigitha leerden elkaar kennen via het programma de Racismekaart. De maker vergat daarbij te vermelden dat De zwemster al twee jaar wordt geëerd op de Rie Mastenbroek Memorial. Samen met twee andere zwemsters die actief waren op de Spelen van München 1972 verzorgt Brigitha een in het Zwemcentrum Rotterdam een clinic voor de deelnemers van zes tot en met twaalf jaar.

De zwemster kreeg in haar geboorteland Curaçao al een zwembad naar haar vernoemd. Dit jaar werd er een grote muurschildering onthuld. Brigitha het initiatief voor een standbeeld leuk zegt zich vereerd te voelen. De actie voor het standbeeld kan worden ondersteun via de website https://www.voordekunst.nl/projecten/10994-standbeeld-voor-enith-brigitha-1