Manchester staat synoniem voor Rotterdam

Veel lof voor Marcus Rashford en terecht. De 23-jarige aanvaller van Manchester United vergeet ondanks zijn status van grootverdiener zijn afkomst niet en gaat de strijd aan met premier Boris Johnson om kinderen ook in de herfst- en kerstvakantie gratis warme maaltijden voor leerlingen te bezorgen.
 
Veel gezinnen die de eindjes al aan elkaar moeten knopen, worden door de Corona-crises hard geraakt. Rashford, die uit een arm gezin komt, strijdt al maanden voor deze doelgroep. Hij zorgde al in de Paas- en zomervakantie dat kinderen warme maaltijden bleven krijgen op school. Hij is inmiddels een petitie begonnen die, al ruim 800 duizend keer is getekend om kinderen ook in de Kerstvakantie niet zonder warme maaltijd te laten zitten. Eerder deze week werd een voorstel van oppositiepartij Labour voor het uitbreiden van de schoolmaaltijden in de vakantie door de partij van premier Johnson weggestemd.
 
Inmiddels hebben restaurants, cafés en gemeenten in het hele land gemeld om voor warme maaltijden in de vakantie te zullen zorgen. Rashford heeft een brief met een uitnodiging voor een kennismaking naar premier Boris Johnson gestuurd, maar heeft van hem daar nooit antwoord op ontvangen. De tragiek van dit verhaal ligt echter niet in Engeland, maar in onze eigen achtertuin.
 
De armoedecijfers van Manchester liggen namelijk op gelijker hoogte van die van Rotterdam. Ook daar zijn gezinnen aangewezen op hulp van de voedselbank. Ook in de Maasstad zorgen basisscholen voor een lunch, omdat ze weten dat soms 70 procent van de kinderen zonder ontbijt de klas binnen stapt. De tragiek is dat het probleem in Manchester nu alle aandacht krijgt door de actie van een 22-jarige maatschappelijk betrokken speler van het plaatselijke United.
 
Maar de problemen zijn zonder Marcus Rashford in Rotterdam precies hetzelfde. In Rotterdam leven vier op de tien kinderen op of onder de armoedegrens. Veertig procent van de Rotterdamse kinderen heeft honger als het in de klas zit. Iets om over na te blijven denken. Tijd voor een Rotterdamse speler met maatschappelijk besef als Manchester-evenknie Rashofd? Iets omover na te denken.
 
Als er nog duidelijk moet worden waarom de Giovanni van Bronckhorst Foundation en Rotterdamse Sporticonen zich inzetten voor kansarme kinderen in de Maasstad is de doelstelling van Marcus Rashford voldoende. Kansarm heeft hulp nodig om kansrijk te worden.