Eerste exemplaar Vergeten Goud voor De Langen

Zwemcentrum Rotterdam is de locatie voor de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Vergeten Goud’ van Marian Rijk aan sportwethouder Sven de Langen. Het boek handelt over Rie Mastenbroek, de Rotterdamse zwemster die nooit de eer kreeg voor haar drie gouden en een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Berlijn 1936.
 
Rie Mastenbroek ontbreekt 84 jaar na haar opmerkelijke prestatie nog altijd in de Hall of Fame van zwembond KNZB en heeft in haar eigen stad nooit een vorm herdenking aan haar uniek prestaties in het Olympisch zwembad van Berlijn gekregen. daar kwam pas verandering in toen Rotterdamse Sporticonen in 2016 om Mastenbroek te benoemen tot een van de eerste twaalf iconen van de nieuwe stichting met ANBI-status.
 
Zwemcentrum Rotterdam doopte het 50 meterbad na enig aandringen op de viering van haar honderdste geboortedag om in Rie Mastenbroek wedstrijd. Op de tweede Rie Mastenbroek Memorial werd naast het bad en op de tribune een plaquette onthuld die bezoekers en zwemmers herinnert aan de uniek prestatie van de Rotterdamse zwemster die in 2003 in Rozenburg overleed.
 
Dankzij Rotterdamse Sporticonen kreeg de sportvrouw van de wereld van 1936 alsnog de eer die ze bij leven al had moeten krijgen. Laat, maar nooit te laat.