Hellevoetsluis eert Rie Mastenbroek met plein

Ook de gemeente Hellevoetsluis beseft dat Rie Mastenbroek tijdens de Olympische Spelen van Berlijn 1936 een unieke prestatie heeft geleverd met driemaal goud en eenmaal zilver en heeft het plein voor het nieuwe multifunctionele sportcomplex De Eendracht het Rie Mastenbroekplein genoemd.
 
Daarmee wordt na de dood van de Rotterdamse zwemster ook in de Vestingstad recht gedaan aan status van beste Nederlandse zwemster van de twintigste eeuw. Een eer die tijdens haar leven totaal ontbrak. Totdat John Bestebroer zich bij Rotterdamse Sporticonen meldde of hij iets kon doen voor de stichting die Mastenbroek in 2016 tot haar eerste twaalf iconen benoemde.
 
De inwoner van Spijkenisse legde contact met de familei die verbitterd was dat zowel zwembond KNZB als sportkoepel NOCNSF hun moeder totaal waren vergeten. Rotterdamse Sporticonen kreeg vervolgens de gemeente Rotterdam zo ver om het 50 meterbad in zwemcentrum Rotterdam tijdens de Rie Mastenbroek Memorial om te dopen tot het Rie Mastenbroek wedstrijdbad.
 
En tegenwoordig hangt er aan de wand naast het bad een plaquette die herinnert aan de unieke prestaties van de zwemster in Berlijn. En wordt er recht aan de unieke prestaties van de beste Sportvrouw van de wereld in 1936 volgens de Franse krant Le Monde. De gemeente Hellevoetsluis draagt een steentje bij aan eerherstel van Mastenbroek met een plein met haar naam voor De Eendracht.
 
Dat nieuw complex, compleet met zwembad, gaat maandag open, maar wordt later officieel geopend. De gemeente Hellevoetsluis heeft beloofd Otto en Marisca Mastenbroek voor die gelegenheid uit te zullen nodigen.