Olympisch goud Mastenbroek 84 jaar oud

16 augustus 2020 was het precies 84 jaar geleden dat de Rotterdamse zwemster Rie Mastenbroek werd gehuldigd voor haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen van 1936. De pupil van Ma Braun werd in Berlijn een sensatie met drie gouden en een zilveren medaille. Achter de Amerikaanse sprinter Jesse Owens (viermaal goud) werd Mastenbroek gekroond tot keizerin van Berlijn en later door de Franse krant Le Monde uitgeroepen tot de beste sportvrouw van 1936.
 
In het boek ‘Vergeten Goud’ blikt auteur Marian Rijk terug op deze unieke prestatie van de zwemster die door zwembond KNZB nog altijd niet is opgenomen in de Hall of Fame. “Rie Mastenbroek, dochter van een ongehuwde arbeidster, veroverde op de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 bij het dameszwemmen drie gouden medailles en een zilveren. Ze was de eerste vrouw ooit die op een olympisch toernooi vier medailles won. Tijdens de huldigingsceremonie van haar derde gouden medaille op de avond van 16 augustus 1936 was het Olympisch Stadion in Berlijn gevuld met meer dan 100.000 toeschouwers.”
 
“Het was donker en zes enorme lichtbundels schoven langzaam naar het middelpunt van de arena om samen te komen op het erepodium bij een stralende Rie. Bij thuiskomst in Nederland werd ze bejubeld, bezongen en bewonderd. De populariteit van de opgewekte zeventienjarige Rotterdamse leek niet stuk te kunnen, maar dat gebeurde wel, toen Adolf Hitler de wereld zijn ware gezicht toonde. Na de oorlog was Rie boven alles het meisje dat voor de nazi’s had gezwommen en leek niemand meer te geven om haar fenomenale prestaties op de inmiddels besmette Spelen van Berlijn.’