Pieters Graafland in Andere Tijden Sport

Andere Tijden Sport blikt zondag 2 februari terug op de Europa Cup-winst van Feyenoord. “We hebben hem” is een documentaire, die terugblikt op de eerste Nederlandse club die de Europa Cup voor landskampioenen veroverde.
 
Van dat team, dat in Milaan van het Schotse Celtic na verlenging met 2-1 won, zijn helaas niet alle spelers meer in leven. Icoon Coen Moulijn werd bij de voorvertoning vertegenwoordigd door weduwe Adrie Moulijn. Eddy Pieters Graafland, die 5 januari 86 jaar werd, was wel bij de voorvertoning. De doelman, die in Barendrecht woont, is lid van het Comité van Helden van Rotterdamse Sporticonen.
 
Diens verhaal van de Europa Cup 1 is misschien nog wel het meest opmerkelijke. Eddy Treytel was in het seizoen de vaste keus geworden van trainer Ernst Happel. De Oostenrijker had Pieters-Graafland, die in 1958 voor het recordbedrag van 134 duizend euro van Ajax naar de Kuip was gekomen, het hele seizoen op de bank gehouden.
 
Juist voor de finale in het San Siro-stadion besloot Happel om toch de voorkeur te geven aan Pieters Graafland. Die wilde aanvankelijk niet spelen, maar nam toch plaats onder de lat. Nadat de sluitpost de Schotten op voorsprong zag komen vanuit een vrije trap, zorgden Israël en Kindvall alsnog voor de Rotterdamse historische winst.
 
Pieters-Graafland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, verdedigde 47 maal het doel van het Nederlands elftal en speelde in totaal 610 wedstrijden voor Ajax en Feyenoord in de eredivisie. Hij werd in 2000 achter Hans van Breukelen en Edwin van der Sar verkozen tot de op twee na beste Nederlandse doelman ooit.