Rie Mastenbroek Memorial naar 24 januari

De Rie Mastenbroek Memorial heeft een nieuwe datum gekregen. In verband met het opnieuw vastgestelde Olympisch Kwalificatietoernooi waterpolo gaat het levende eerbetoon aan de zwemster die tijdens de Olympische Spelen van Berlijn 1936 drie gouden en een zilveren medaille won naar zondag 24 januari 2021. Locatie is dan met steun van Sportbedrijf Rotterdam weer het 50 meter wedstrijdbad van Zwemcentrum Rotterdam dat sinds twee jaar haar naam draagt.
 
Rie Mastenbroek is de meest vergeten Nederlandse Olympisch kampioene van ons land. Opvallend genoeg is de naam van Tinus Osendarp veel meer verbonden aan de ‘Nazi-Spelen’ van 1936. De Limburgse sprinter veroverde in Berlijn twee bronzen medailles achter de ongenaakbare Jesse Owens. Osendarp werd na van de Spelen al lid van de NSB en kreeg door die foute keuze feitelijk meer aandacht dan Rie Mastenbroek die met haar drie titels door de Franse krant Le monde werd gekozen tot beste sportvrouw van de wereld.
 
Met de Rie Mastenbroek Memorial wil Rotterdamse Sporticonen zorgen dat overleden sporthelden uit de Maasstad een vaste plaats in de geschiedenis krijgen en een bron van inspiratie blijven voor nieuwe generaties. Om die reden blijft de stichting met ANBI-status ook strijden voor meer eer voor de Rotterdamse zwemster. De pupil van Ma Braun ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds in de Hall of Fame van zwembond KNZB.
 
De Rie Mastenbroek Memorial is een zwemfeest voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar in het bezit van een zwemdiploma. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van een zwemclub en krijgen die dag een clinic van vier zwemster die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van München 1972. Alle kinderen krijgen als bewijs van deelname een certificaat plus medaille als aandenken. Gratis aanmelden via www.riemastenbroekmemorial.nl