Rotterdam pas 46-ste sportstad van ons land

Rotterdam is niet alleen de slechtste stad voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar om in op te groeien, maar blijkt nu ook als sportstad ronduit slecht te scoren. De Maasstad staat in de top 50 van sportparticipatie in grote steden op een degradatieplaats: de 46-ste positie.
 
Alle Nissewaard (Spijkenisse en regio) en Schiedam doen het met een 48-ste en 49-ste plaats nog slechter dan Rotterdam. De gegevens komen uit de Atlas voor de vijftig grootste gemeenten van ons land. Die vijftig steden worden op vijftig punten vergeleken, waaronder sport. Er werd gekeken of mensen actief waren. En zo ja of dat in teamverband of individueel is. Van de vijftig steden scoren er twintig boven het landelijk gemiddelde en dertig onder de landelijke index van 1. Amersfoort scoort bijvoorbeeld 1,2 en Rotterdam 0,8.
 
Onderzoeker Marten Middeldorp kan overigens niet echt een verklaring geven voor de achterstand in sportparticipatie in de Maasstad. Hij houdt het op de samenstelling van de bevolking, opleidingsniveau en de financiële positie van gezinnen. Wel concludeert Middeldorp dat in steden als Rotterdam het aantal mensen met overgewicht toeneemt.
 
Reden genoeg waarom Rotterdamse Sporticonen zich met sport in 2021 blijft inzetten om alle kinderen in de Maasstad kansrijk te maken.