‘Vergeten goud’ zorgt voor eerherstel Rie Mastenbroek

84 jaar na haar unieke prestatie op de Olympische Spelen van Berlijn wordt de status van Rie Mastenbroek weer iets meer opgepoetst. Rotterdamse Sporticonen begon in 2016 met het eerherstel van de Keizerin van de Spelen 1936.
 
De driemaal goud en eenmaal zilver die de Rotterdamse in het Olympisch bad veroverde, zijn nu terug te lezen in het boek ‘Vergeten Goud’ dat vanaf donderdag 11 juni te koop is. Marian van Rijk schreef haar vierde boek over de vergeten zwemster, die 84 jaar nadat de eerste Nederlandse vrouw Olympisch goud won, nog altijd ontbreekt in de Hall of Fame van zwembond KNZB.
 
Rotterdamse Sporticonen besloot bij oprichting van de stichting in 2016 deze historische fout recht te zetten met de Rie Mastenbroek Memorial. Naar het voorbeeld van het eerbetoon aan iconen Bep van Klaveren en Coen Moulijn. Na Leontien Zijlaard-Van Moorsel won geen enkele sporter in de Maasstad meer Olympisch goud dan Mastenbroek. Op de eeuwige medaillelijst is de zwemster daardoor nog altijd zevende.
 
Van Rijk werkte drie jaar aan haar boek ‘Vergeten Goud’ dat onder meer online is te bestellen. Zo krijgt Rie Mastenbroek na een eigen Memorial, een 50 meterbad met haar naam en een boek over haar unieke prestaties alsnog de eer die haar door de zwembond KNZB en sportkoepel NOCNSF werd onthouden.
 
Al in 1968 werd de Rotterdamse wel opgenomen in de international Swimming Hall of Fame. In 1986 keerde de pupil van Ma Braun, 50 jaar na haar triomfen, op uitnodiging van het Duitse Olympisch Comite terug naar Berlijn. Het IOC verleende Mastenbroek haar in 1998 de Olympic Order.